Maanantaina massalla - tiistaina timmisti, kuntoilun kaaos ja kosmos in English

sunnuntai 12. elokuuta 2012

Parhaat spotit rullaluisteluun

Heitin otsikoinnissa peliin taas tuollaisen myyvän ja kenties hakukoneissa korostuvan fraasin, joten saa nähdä miten lukijamäärien kanssa käy. Tämänkertaisen postauksen ideana on vähän jäsentää Tampereen ja lähiympäristön rullaluisteluun, nimenomaan matkaluisteluun soveltuvia reittejä ja kevyen liikenteen väyliä. Tietyöt katujen kaivamisineen ja asfaltin pois raastamisineen käyvät eniten juuri rullailijoiden maksettavaksi, koska 77,5 - 90 mm pyörät tökkäävät ikävästi hiekkaan tai asfaltin railoon. Muutenkin rullailijan on katsottava missä laskettelee, koska hidastuvuus on eri luokkaa kuin vaikkapa pyöräilijällä, vaikka vauhdit ovat luistelijalla keskimäärin vähäisemmät.

Tein lauantaina 66km:n rullaluistelulenkin ja poimin tässä etenemisjärjestyksessä muutaman rullaluistelupaikan kyseiseltä tourilta. Eivätkä kyseessä ole välttämättä parhaat spotit edes tuon reitin varrella, mutta tiettyjä huomionarvoisia featureja niihin kuitenkin liittyy. Kuten on joskus aiemmin tullut mainittua, en ole varttunut Pirkanmaan alueella, joten pyydän aborginaaleilta pipankäyttäjänaisilta ja -miehiltä jo valmiiksi ymmärrystä sen johdosta, että en kenties osaa viitata kaikkiin lähiympäristön paikkoihin vakiintuneilla, Ratinanselli-tyyppisillä perinneilmauksilla.
1. Pitkäniemi, Nokia.
Suora, rauhallinen oikopolku Nokialta Rajasalmen sillalle suunnistettaessa. Hiukan kulahtanut asfaltti ja sairaalan kohdalla 4 metriä mukulakiveä, mutta muuten kivaa vaihtelua moottoritien vieressä liukumiselle.

2. Rajasalmen silta, Nokia/Pirkkala.
Moottoritien valmistuttua sillan vanhaa puolta on nautinnollinen mennä oikeastaan kumpaankin suuntaan. Maisema on jopa parempi kuin vaikkapa Kekkosentiellä Näsin sillan tuntumassa ja asfaltti on hyvä. Siltakansien päissä on metallia ja kaikenlaisia rakoja ilmeisesti lämpölaajenemisen varalta, joten niissä tarkkana.

3. Naistenmatkantie, Pirkkala
Tuttu spotti, koska Pirkkalan reitti on pohjoisreittiä mielenkiintoisempi Tampereelle mennessä. Asfaltti on hyvässä kunnossa varsinkin Kurikan risteyksen jälkeen Tampereen suuntaan, joskin Pirkkalan iänikuinen rakennusvimma tuo sepeliä tielle ajoittain (ja yllättäen varoitusmerkkejä ei kauheasti näy). Reitillä on pitkiä, loivia mäkiä, jotka eivät ole liian jyrkkiä kavuta tai toisaalta vauhti ei alamäissä kiihdy jarrutuskynnyksen yli ja näkyvyys on hyvä. Väkeä on kyllä usein liikenteessä ja joskus myös kookkaamman puoleisia minähänmuutenenväistä 50+ sauvaspedejä.

4. Rukkamäentie, Tampere
Sarankulmasta alkava nousu palkitaan erikoisella spotilla. Peltolammin uimarannan paikkeilla luistelija saa lasketella metsän seassa, kuin Bondin James Erittäin salaisen Cortina-kohtauksessa konsanaan. Asfaltissa on kupruja ja halkeamia, eikä näkyvyys mutkien taakse ole paras mahdollinen, muttei ollenkaan liian heikko.

5. Ruskontie, Lempäälä/Tampere
Rauhallinen, lähes suoraan metsän halki Hervannan päättymättömiä kansainvaelluksia ja teekkarikulkueita varten raivattu Ruskontie on mielestäni kertakaikkisen yliarvostettu rullaluisteluspotti. Levennyksillä näkee usein autoja, joiden kuskit vetävät luistimia jalkaansa, tehdäkseen rauhassa kuntolenkin metsämaisemissa. Tämä hämmästyttää sillä asfaltti on varsinkin Merunlahden risteyksen tiimoilla luvattoman röpelöistä ja sellaista se oli muistaakseni jo 2003 Tampereen rulliksessakin. Alue on tietenkin rauhallinen ja näkyvyys on hyvä, mutta varta vasten en tänne tulisi luistelemaan.

6. Hyllilänpolku, Tampere
Tamfeltin ynnä muiden sepänpajojen takapihoilla kulkeva Hyllilänpolku on varmaankin suosikkispottini koko Pirkanmaalla. Lähes kilometrin mittaisen, Kangasalantien ja Sammon valtatien yhdistävän pyörätien tunnelma rauhoittuu äkisti, kun Kaukajärven soutustadionilta ottaa vain muutaman potkun kohti pohjoista. Asfaltti on ties kuinka vanhaa, mutta yllättävän hyvässä kunnossa ja spotti on rauhallinen, bonuksena Jyväskylää kohti kulkevan junaradan alitus ja hieno, oikealle kaartuva alamäki juuri ennen kyseistä alitusta.

7. Teiskontie, Tampere
Alasjärveltä alkava, Teiskontien vierellä kulkeva kevyen liikenteen väylä ei ole ollenkaan suosikkiväyliäni rullilla. Juoksua varten reitillä on hiekkasoiro, jota on kyllä mukava mennä lenkkarit jalassa. TAYSin, eli sairaalan paikkeilla asfaltti alkaa muuttua tasaisemmaksi ja maisemat mukavammiksi. Seuraavassa risteyksessä sitten onkin valinnan paikka. Jatkaako Lapinniemeen oikealle, suoraan keskustaan vai vasemmalle Hakametsään?

8. Kekkosentie, Naistenlahti, Tampere
Kuten monet Tampereen ja lähialueiden luistelijat tietävät, Petsamossa on tehtävä välillä ärsyttävää siksakkia, koska kevyen liikenteen väylä ei kulje koko matkaa Kekkosentien meluaitaa myötäillen. Naistenlahden kohdalle tultaessa tie suoristuu, asfaltti tasoittuu ja huikaisevat järvimaisemat avautuvat. Puhumattakaan pursiseuran edustalla olevista hulppeista pursista (kuulostaa sananmuunnokselta, mutta ei ole sitä, tarkistin). Alueella on aika paljon kuntoilijoita ja Särkänniemituristeja, joten tarkkana pitää taas olla.

9. Paasikiventie, Tampere
Rantatien loppuessa ja Paasikiventien lähetessä Epilää, kevyen liikenteen väylä kulkee lähes kiinni nelikaistaista liikennevirtaa. Koska asfaltti ja näkyvyys ovat hyvä, tämä suorastaan sysää luistelijan ottamaan itsestään vielä kerran kaiken irti. Toisaalta, vaikka vauhti tuntui keskustahidastelun jälkeen huimalta, kahdella pitkällä lenkilläni vedin spotissa kuitenkin vain noin 4 min/km nopeudella, mikä oli lievä pettymys.

10. Nokiantie, Tampere/Nokia
Endomondo näyttää liki 40 metrin tasaista pudotusta 3 km:n matkalla Raholasta Nokian rajalle. Jos spotti on lenkin loppupuolella, kuten minulla, onkin hieno vetää viimeiset kilometrit vielä 2:45:n kilometrivauhdeilla. Toki tarkkana saa sepelin ja poikittaisliikenteen kanssa väsyneenä lasketellessa olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti