Maanantaina massalla - tiistaina timmisti, kuntoilun kaaos ja kosmos in English

maanantai 9. joulukuuta 2013

Rautahumppa testaa: Fila Primo Ice Speed

- Pitkäteräinen ja korkeavartinen matkaluistin pehmeällä kengällä -

Muutamien paikkakuntien hiljalleen availlessa luistelubaanansa veronmaksajilleen, alkoi myös rautahumppalaisilla entistä kärsimättömämpi hollantilaisen kuriiripaketin odotus. Kuten tunnettua, luistelu on eri muodoissaan ohittanut juoksun aerobisena pääliikuntasuoritteenani. Täten päädyinkin urheiluaprikoinneissani myös talviluistinsatsaukseen, kesällä kun K2 Radicaleihinkin tuli rullaluistelupuolella törsättyä. Olin jo jonkin aikaa tehnyt erinäisiä nettihakuja pehmeäkenkäisistä luistimista, varsinkin kun jo lapsuudessa koin suunnatonta mielipahaa ja ahdistusta jääkylmien narujen puristaessa silkinpehmeät kämmeneni rakoille luistimia kiristäessä. Miksei myös jääluistimia voisi varustaa laskettelumonotyyppisillä salpakiinnityksillä, jotka monesta rullaluistimestakin löytyy?

Vaikka maamme on arktisine ilmastoineen ja runsaine vesistöineen kuin luotu luisteluliikenteeseen, löytyvät huomattavasti parahultaisemmat luistinmarkkinat Hollannin alavilta seuduilta. Suomessahan ei oikeastaan paria poikkeusta (mm. esasport) lukuunottamatta myydä matka/retkiluistimia kenkineen, vaan lähinnä luisteluhiihtomono pohjaan kiinnitettävää terää. Koska en omista kauhean hyviä luistelumonoja, päätin investoida suoraan luistimiin. Olin aikaisemmin netissä törmännyt muun muassa Rapsin (raps.nl), Zandstran (zandstrasport.nl) ja Vikingin (viking.nl) luistinmalleihin, joista on saatavilla myös kantapäästä aukeavia ns. klap-malleja. Myös Head, Bont ja K2 tarjoavat erilaisia kenkävaihtoehtoja.Nettiselailun perusteella noin 40 cm:n pituisilla terillä varustettu Fila vaikutti mielenkiintoiselta lähinnä mukavuutta huokuvan kenkänsä perusteella, jota saatoin tosin arvioida vain kuvan perusteella. Vaikka klap-mallien väitetään parantaneen pikaluistelijoiden kierrosaikoja sekunnilla (http://fi.wikipedia.org/wiki/Pikaluistelu), arvioin kiinteäteräisen soveltuvan paremmin omalle luistelutekniikalle. Filat tilasin skate-dump.nl -verkkokaupasta noin 150 euron hintaan. Otin varmuuden vuoksi koon 44, joka on yleensä sopivin urheilujalkineissani ja tälläkin kertaa arvio osui kohdalleen. Filan lesti on leveähkö, joskin nauhojen ja siteiden avulla kenkä oli todella helppo sovittaa jalkaan. Kenkä tukee ja tuntuma on miellyttävä pitkänkin luistelun loppuun asti.

Ensimmäiset jääpotkut menivät melko kömpelösti, sillä terät ovat todella pitkät. Erittäin kapeat terät eivät ole samalla tavoin terävät kuin jääkiekkoluistimissa, joten tuntuma jäämanöövereihin ei ole yhtä selkeä ja varma. Samoin sirklausta en oikeastaan suuremmin yrittänyt, koska aavistelin terien sotkeutuvan vielä liian helposti toisiinsa. No entäpä sitten se vauhti? Toisella kokeilukerralla päätin ladata hiukan yritystä menoon, koskapa jääkin oli hyvässä kunnossa. Paransin 10 km:n ennätystäni lähes 2 ja puoli minuuttia, vaikka oikea terä tuntui olevan hionnan tarpeessa ja laahasi jäällä hieman. Pääsin helposti 25 km/h tuntumaan, joten vauhtia tulee vielä varmasti lisää.  

Rautahumpan testiryhmä siis suosittelee Filaa lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti