Maanantaina massalla - tiistaina timmisti, kuntoilun kaaos ja kosmos in English

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Rullaluistelua Torniossa, Kemissä, Haaparannassa ja Seskarössä

Rautahumppa palaa pienen luovan tauon jälkeen takaisin digitaalisille valtateille. Vuoden 2016 alkuosa on sujunut kerrassaan luisteluvoittoisesti. Tammi-huhtikuussa keräsin hieman yli 500 jääluistelukilometriä osallistuen tammikuussa myös Helsingin luisteluakatemian järjestämälle 3-päiväiselle pikaluistelukurssille. Tuosta mainiosta kurssista lisää tulevassa erillisartikkelissa. 

Rautahumpan luistelutoimikunta ei ollut asettanut varsinaisia tavoitteita alkaneen kesän luistelupyrkimyksiin, jos Pirkan Lenkin 217 km:n haihattelut jätetään mainitsematta. Vaikka valmistautumiskausi jääosuuksineen olikin ihan kelvollinen, ei pitkien, eli 40km:n matkojen keskinopeus tunnu mitenkään nousevan yli minimin, eli 21 km/h:n tasolle, jolloin tuo massiivinen taival sujuisi taukoineen maltilliseen 11-12 tunnin haarukkaan. Toisinto kahden vuoden takaisesta 134 km:n klassikkolenkistä saattaa kuitenkin olla odotettavissa. 

Päätin panostaa tulevaan kauteen uudet rullaluistelujalkineet investoimalla. Tutuksi tullut alan verkkokauppa, hollantilainen skate-dump.com sai toimia kauppa-aktin estradina. Tilasin Cádomotus NewSpeed 110 mallin, jonka saattoi heittämällä asentaa vanhojen K2 Radical 100 -luistimieni kiskoihin, asennusvälin ollessa yhteensopiva 190 mm. Kenkä on selvästi Radicaleja ja muita varsinaisia Intersport-hyllymalleja matalampi, ja ajattelin tämän mahdollistavan syvemmältä lähtevän potkun ja aerodynamisemman matka-asennon. Kokeilematta luistimien osto ei kylmännyt, sillä aiemmin samasta liikkeestä ostamani Filat sopivat jalkaan mainiosti. Kaikissa CadoMotuksissa on lisäksi lämpömuotoilufeature, joten löin välineet uuniin paremman istuvuuden aikaansaamikseksi. 

Harmillista kyllä, kenkä ei ole oikein muotoutunut pitkiin taipaleisiin sopivaksi ja jouduin ottamaan viikonlopun Haaparanta-Tornio -keikalle mukaan K2 Mach 100 -kakkosluistimeni, joita ei ole Radicalien hankinnan jälkeen tullut paljon käytettyä. Änkesin VR:n Intercity-vaunuun myös sauvat, joita on kieltämättä hiukan vaikea kuljettaa junanvaihdoissa mukana.

Löysin Tornion rullaluisteluskenestä joitakin mainintoja pikaisen hakukoneräpellyksen seurauksena ja kirjoitettua oli, että Kemin suuntaan mennessä olisi löydettävissä lajille soveliaita kevyenliikenteen reittejä. Tähän tuli varmistus myös tukikohtani Haaparannan Stadshotellin henkilökunnalta, jotka avuliaasti ohjeistivat alkeellisen pirkanmaalaisharrastelijan kohti uljasta pohjoisen rannikkokaupunkia.   


Jos pyörätien päällysteelle olisi annettava arvosana ykkösestä kymppiin, sijoittuisi Tornion ja Kemin väli puoli kahdeksan paikkeille. Korjausbitumeista ja poikitttaisrailoista huolimatta huonoja tai todella huonoja kohtia oli varsin vähän ja mikä hienointa, näkyvyys pitkälle eteenpäin oli melko tasaisen maaston vuoksi mainio, eikä risteyksiä saatikka risteävää liikennettä ollut mitenkään kiusaksi asti. 

Kemijoen voimalaitokselle saakka kulku oli oikein joutuisaa ja sain tunnissa poljettua miltei 21 kilometriä. Padon jälkeen alkoi hiukan puuduttava esikaupunkiosuus, jossa vauhti arvatenkin hidastui jonkun verran. Vietin kanssaurheilijan seurassa pitkähkön pitstopin ja lähdin kohti Haaparantaa hieman ilta puoli yhdentoista jälkeen. Kokonaisurakka asettui 57 kilometrin hujakoille, pysäyttäessäni Endomondon Torniolaisella grillikioskilla, joka tarjosi sivumennen sanoen varsin maukasta ruishampurilaista.


Pohjoisen välipäivä tuli tarpeeseen, sillä jäntereet olivat kertakaikkisen levon tarpeessa Kemin kiertomatkasta johtuen. Mieli paloi myös länsinaapurin kevyenliikenteenväylille, mutta tornionjokilaaksolaisille suoritettu gallup ei antanut aihetta odottaa kovinkaan korkeaa laatua läntisen monarkian asfalttipinnoista. Katsoin kuitenkin kartasta, että asfaltoituja reittejä olisi mahdollista kulkea jonkin matkaa kohti länttä ilman joutumista Kalixiin johtavalle E4-mahtiväylälle. Niinpä läksin sunnuntaisena aamuna Vuonon ja Salmin kautta kohti lännessä hohtavaa Seskaröön saarta. Paikallislähteeni olivat kuin olivatkin pimittäneet tietoja E4:n rinnalla kulkevasta pyörätiestä ja vain noin 3 kilometrin matka oli luisteltava E4-pikatien pientareella, joka ei tosin ollut kauhean mieltäylentävä kokemus, sillä alusta oli varsin röpelöinen ja varsinainen piennaralue osapuilleen 30 senttiä leveä. Sain matkalla reittiohjeita ruotsalaisittain murretulla suomenkielellä ja lopulta Seskarön sillan huikeat näkymät kruunasivat luisteluretken. Seskarölle johtava Industrivägen oli päällystetty tyylillä, johon ei kotimaassamme juurikaan törmää. Sidosaineen päälle oli ripoteltu vielä pientä kivenjyvää, joten kyyti ei ollut aivan tasaisimmasta päästä.










Paluumatkalla satuin parahiksi valokuvaamaan paikallisen kalannarraajan saaliiksi pyytämää haukea ja Stadshotellin pihalla sain pysäytetyksi Endomondon 46 kilometriin. 









lauantai 6. helmikuuta 2016

Rautahumppa testaa: Tohlopin ja Iidesjärven luisteluradat tammikuussa 2016

Käsillä oleva teksti on jatkoa Rautahumpan vuodenvaihteessa 2014-2015 suorittamalle Pirkanmaan kuntoluistelupaikkoja käsitelleelle testille, johon pääset tästä linkistä.

Tammikuu armon vuonna 2016 oli ennättänyt vanhentua jo hyvän tovin ennen kuin Rautahumpan reissussa rähjääntynyt testiryhmä sai puunattua kovia kokeneet jääurheiluvarusteensa ja suunnistettua suuresti arvostamansa kuntoluisteluharrastuksen pariin. Kuten tunnettua, Pirkanmaalla tämä jalo toiminta on tekojääratojen toistaiseksi puuttuessa täysin säätilojen armoilla. Kaikeksi onneksi huurrekelit saapuivat tammikuussa kaikessa ankaruudessaan jähmettäen laajemmatkin järvenselät kantaviksi jääkansiksi. Rautahumppa kuitenkin painottaa talonpoikaisen ongelmanratkaisun, eli niin sanotun maalaisjärjen käyttöä jääalueen kestävyyttä arvioitaessa. Jäänaskalit, luisteluseurue ja roima annos tervehenkistä varovaisuutta mukaan, niin hyvä heiluu ja primaa tulee.

Kuntoluistelu, johon voidaan lukea missä tahansa luonnonjäillä suoritettava retkiluistelu sekä auratuilla jääbaanoilla tapahtuva matkaluistelu, on kasvattanut suosiotaan kuluneiden vuosien aikana ja luisteluhiihtomonojen pohjiin kiinnitettäviä retkiluisteluteriä myydään urheilukauppojen tiskien yltä ja alta kuin viimeistä päivää. Asiantila on johtanut mieluiseen lieveilmiöön ja Pirkanmaan seutu on samalla vastaanottanut uusia harrastupaikkoja perinteisten ja edellisessä testissäkin mainittujen Saarikylien, Näsijärven, Sorsapuiston ja Pyynikin oheen. Tästä saamme kiittää kelpo talkoohenkeä, yrittelijäisyyttä ja varmaankin tiettyä jääräpäisyyttä, joka laki- ja asetusviidakon, vastuukysymysten, vakuutuspykäläsuon sekä umpimielisen asenneilmapiirin äärellä saattavat olla tarpeen.

Ennen varsinaiseen testiosioon siirtymistä Rautahumpan toimitus muistuttaa, että sääolot vaikuttavat suuresti testitulokseen ja tietenkin saattavat muuttaa kelvollisen luisteluvenuen täysin toiseen kuosiin muutamissa tunneissa, esimerkiksi piiskaavan räntäkuuron yllättäessä. Siksi riemullista luisteluhetkeä halajavan onkin syytä ammentaa kosolti reaaliaikaista paikallistietoa ennen jääradan ääreen siirtymistä.

Testaaja: 
Mies, varhaisessa keski-iässä, paino 79 kg, eteneminen 60 minuutissa: rullilla 23,2 km, jäällä 21,95 km


Välineet:
Kiinteillä 45 cm:n terillä varustetut Fila Primo Ice Speed –luistimet (ks. Rautahumpan testi)

Testausaika:
3.1. &  24.1.2016





Rautahumpan testaamat kuntoluistelupaikat satunnaisjärjestyksessä (ks. kartta):












1. Iidesjärvi

Iidesranta 46, 33100 Tampere
WWW

Testausaika ja säätila:
3.1.2016, klo 12.00
lämpötila: -9  °C, tuuli: 6 m/s pohjoinen

Testistatistiikkaa (by Endomondo.com):








Alle kolmeminuuttiset kilometrit suhteessa kokonaismatkaan:

9/16









Rata:
Testihetkellä järvi oli jäätynyt tasaisen kiiltäväksi koko alaltaan, eikä lunta ollut vielä satanut juuri lainkaan. Järven alueella saattoi siis luistella missä tahansa. Testaaja kiersi noin 2,9 km:n mittaista pitkulaisen ovaalin muotoista lenkkiä (ks. kuva).

Etiketti:
Testihetkellä lumettomalla järvellä oli tilaa tehdä monenlaista manööveriä. Sauvalliset retkiluistelijat, sauvattomat hokkaristit sekä leijahiihtäjät painelivat menemään sulassa sovussa.

Fasiliteetit:
Varsinaiset oheispalvelut eivät yltäneet testaajan okulaariin, osa luistelijoista näkyi jättävän kulkuneuvonsa Iidesrannan matonpesupaikan tuntumaan.

Plussat:
  • Iidesjärvi on kuin tehty kuntoluisteluun, pieni ja matala järvi jäätyy nopeasti.
  • Sijainti keskustan tuntumassa, silti rauhallinen ja länsipäädyssä jopa maaseutumainen
  • Jääliikunnan riemua kokivat jäällä vauvat ja faarit.
  • Myötätuuliosuudet sujuivat vinhaa kyytiä.
Miinukset:
  • Testihetken pohjoinen puhuri edellytti testaajalta vastatuuliosuuksilla mielen kirkkautta ja tiukkaa mutrua huuleen.
  • Rata on säiden armoilla, kuukautta myöhemmin jäätä peittää jo runsas lumikerrostuma.
Lajissaan kiinnostavaa:
  • Jää oli testihetkellä erittäin hyvässä kunnossa, Pakkanen yhdistettynä 6 m/s:n pohjoistuuleen kipristelivät iholla.
  • Lumentulon jälkeen luistelubaanaa on pidetty yllä talkoovoimin ks. Aamulehden juttu 
Rautahumpan arvio:
  • Lähellä Tampereen keskustaa (n. 1,5 km)
  • Ei niin herkkä tuulen tuiverrukselle kuin esimerkiksi Näsinselkä
  • Tarpeeksi iso muutaman kilometrin mittaiselle radalle
  • Organisoidummalla kunnossapitotoiminnalla, voisi Iidesjärvestä tulla kova kilpailija Tampereen muille luonnonjäille
  • Fasiliteetit vähissä, kupposen kahvia saa varmimmin Kulman Grillistä
  • Iidesjärven E-huoltamo sijaitsi muinoin oivassa paikassa nykyluistelijan kaakaotankkausta ajatellen
edit 6.2.2016: Lumentulon jälkeen Iidesjärven länsipäätyyn on talkooperiaatteella aurattu y-kirjaimen muotoinen, 1,3 km:n pituinen jääbaana (ks kuvat oikealla). Helmikuun alussa radan kunto oli pinnan lumisuudesta huolimatta erittäin tyydyttävässä kunnossa ja kaiken lisäksi rautahumppalainen sai lauantaisena alkuiltapäivänä radan kokonaan yksityiskäyttöönsä. Tämä tosin tarkoitti vain muiden luistelijoiden poissaoloa. 

Rautahumpan toimitusta hämmentääkin joidenkin jalankulkijain alati toistuva rakenteellinen tulkintaperspektiivi, jonka mukaan jäälle aurattu lumeton vyöhyke ei voi tarkoittaa muuta kuin suoranaista kutsua jääkävelylle. Ratojen ylläpitäjät ja luistelijat tietävät, että tämä paitsi vaikeuttaa radan kunnossapitämistä, myös tuo hiekkaa, sepeliä ynnä muuta ei-toivottua alkeishiukkasta luistinta tylsyttämään ja vaaratilannetta aiheuttamaan. 

Jos olisin tunnin aikana saanut markan jokaisesta kiistämätöntä synnyinoikeuttaan radalla kävelyyn tai koiran talutukseen käyttäneestä, omistaisin nyt alun kolmattakymmentä yksikköä muinaisvaluuttaa. Vaikka voihan toki olla niinkin, että aurausta suorittaakin juuri jalankulkijayhteisö, joka hyvää hyvyyttää antaa myös luistelijain hyödyntää kävelytarkoitukseen auraamaansa jääalustaa.



Yleisarvosana: 8/10









2. Tohlopin luistelurata
Nahkatehtaankatu 12, 33270 Tampere
WWW
Facebook

Testausaika ja säätila:
24.1.2016, klo 12.00
lämpötila: -1 °C , tuuli: 3 m/s etelä

Testistatistiikkaa (by Endomondo.com):







Alle kolmeminuuttiset kilometrit suhteessa kokonaismatkaan:

23/23








Testisparraajana:
Tyrkkölän Tarzan, tunnetaan myös nimellä Lisäpaino-Timpa

Rata:
Tohlopin, eli Tohloppijärven rannan tuntumassa kulkeva noin 3,3 km pitkä rata, testihetkellä noin 2,5-4 metriä leveäksi aurattuna.

Etiketti:
Kiertosuunta vastapäivään, sauvat sallittu

Fasiliteetit:
Luistinten vaihto radan vieressä.
Järven luoteis-pohjoispäädyssä havaittiin avantosauna sekä mahdollisesti väkeä makkarapaistohankkeissa
Epilän Valintatalo ja R-kioski lienevät lähimmät evästankkausasemat

Plussat:
  • Tampereen nopein rata
  • Hyvä sijainti Tampereen keskustan tuntumassa
  • Rannan läheisyyteen aurattu rata piti ainakin etelätuulen aisoissa
  • Rata oli testihetkellä varsin hyvässä kunnossa
  • Rautahumpan testaamista radoista pisin, 3,3 km
  • Rataa ylläpidetään ja radan kunnosta raportoidaan säännöllisesti Facebook-sivuilla.
  • Jään epätasaisuuksista, kuten railoista ja röpökohdista on tiedotettu kiitettävästi varoitusmerkkien avulla
Oheinen otos ei ole kunniaksi Tohlopin
ratakunnolle, koska kuvassa on vasta
radalle johtava reitti. Se oli ainoa foto, 
jossa luisteluinnokuutta puhkuva
Lisäpaino-Timpa malttoi pysyä 
paikoillaan
Miinukset:
  • Jäälle piti kulkea hankalahkosti penkkojen kautta (ts. rautahumppalaisten paikallistieto oli vain tyydyttävällä tasolla)
  • Niukasti fasiliteetteja
  • Tienvierustaparkit täyttyvät nopeasti erityisesti viikonloppuaikoina (esim. Tohlopinranta)
  • Jäällä oli jonkun verran väkeä, jotka täyttivät radan ryhmänä koko leveydeltä tai luistelivat paheellista rock- ja jazz-musiikkia korvakaijuttimiinsa huudattaen, Ajoittainen muiden luistelijoiden huomioiminen olisi suotavaa (vaikka takaa tuleva väistämisvelvollinen olisikin)
Lajissaan kiinnostavaa:
  • Timpa ei kohdannut voittajaansa Tohlopinkaan jäillä
  • Nopea keli ja hyvin aurattu rata avittivat kelpo testaajakaksikon uusille ennätyslukemille, joka ainoan kilometrin sujuessa alle kolmen minuutin. Kaikkiaan viisitoista kilometristä sujui alle 2min 45sek,
  • Rautahumpan toimituksella oli lapsuusvuosina mysteeriä kerrakseen, sillä alkuillan ehdotonta suosikkia, Pikku Kakkonen -TV-ohjelmaa, kerrottiin tuotettavan tarunhohtoisessa, Tampereen Tohloppi -nimisessä paikassa! 
  • Rataa aurataan talkoovoimin auraajan itsekehittämällä hiovalla ja leikkaavalla aurausterällä
  • Radalle on aurattu myös oikopolku, joka mahdollistaa pienemmän 1,3 km lenkin luistelemisen
Rautahumpan arvio:
  • Radan tekeminen talkootyön mestarinäyte sekä merkittävä kulttuuriteko tamperelaiselle kuntoluistelulle (Näsijärvellä puurtavia ynnä muita aktiivitoimijoita samalla arvostaen)!
  • Rataa kunnostetaan ahkerasti, esimerkiksi suojakelin vesimassoja valutetaan radalta reikiä poraamalla.
  • Tarjosi testihetkellä runsaasti vauhtia, muttei niinkään vaarallisia tilanteita.
  • Arvosana nousisi helposti täysiin pisteisiin, jos kulku jäälle olisi näppärämpi ja radan vieressä olisi muutama penkki luistinten vaihtoa varten (ja kenties yksi kuumaa juomaa myyntiartikkelinaan tarjoava mehukoju).
Yleisarvosana: 9/10