Sunnuntai 10.3.: Saarikylien matkaluisteluexcursio.
Asemapaikkani viisi uhkarohkeinta ja luisteluhalukkainta suuntasivat Tampereelta kohti Kangasalan rajaseutujen aurinkoisia kolkkia. Sää todellakin helli luistelijoita ja toisin kuin ensimmäisellä Saarikylän jotoksella, tällä kertaa muutakin väkeä oli ottanut alueen päiväreissunsa kohteeksi.
Mukana olivat muun muassa Rautahumpan sivuilla kunnostanut Asessori-Teemu ja muuan Antti, kavereiden kesken kutsutaan myös nimellä Pesijä-Ana, joka sitkeiden huhujen mukaan on tehnyt selvää jälkeä Pirkanmaan sälibändy- ja sulkapallopiireissä. Reissuun uskaltautui myös neitokaksikko, joka nöyryytti Rautahumpan toimittajaa muistelemalla vaivattomasti hiihtämäänsä Pirkanhiihdon 90 km:n mittaista perinteisen osuutta.
Luistelureissu meni varsin jouhevasti ja vuokratut retkiluistimet olivat sauvojen kera paikallaan paikoitellen hieman röpelöisellä ja railoisella tapaleella. Kilometrejä meni nyt reilut 23 nopempien km:en ollessa 3 minuutin luokkaa.
Maanantai 11.3.: Petestä suht' varma silminnäkijähavainto.

Keskiviikko 13.3.: Sohjolaa kohti.

Torstai 14.3.: Yksi vielä ja sitten lasku!
Iltapäivän tunteina pääsin testaamaan paikallisen lasketteluvenuen pienemmät rinteet. Paikkana oli siis Pudasjärvellä sijaitseva Pikku-Syöte, jonka etäisyys isommasta versiostaan on vain 4-5 kilometriä. Muuten varsin mukavan paikan ensivaikutelmaa latisti tieto siitä, että näiden kahden erillisen, mutta varsin lähekkäin sijaitsevan lumiparatiisin hissilippujärjestelmät eivät olekaan yhteensopivat ja kumpaankin tarvitsee hankkia erilliset biljetit. Kääk? Wattavak?

Perjantai 15.3.: Hanat auki ja pellit kiinni.
Työtehtävien suorittaminen sai päivällä mukavaa lisäintoa uusista säätiedoista, jotka lupasivat iltapäiväksi selkeätä ilmaa. Ryntäsin mutkamäkeen melkoisella vauhdilla, lähes raamit kaulassa ja läppärin virtajohto laskettelumonosta pilkistäen. Syötteen pienempi versio oli edelleen kohteena ja Endomondo tallensi liikkeeni 2 metrin GPS-tarkkuudella. Pikku-Syöteellä on varsin rauhallista ja mukavaa lasketella, sillä paikka on nähtävästi turistien mainstreamilta kätköissä. Länsirinteillä oli laskematonta lumikissan tassunjälkiä vielä pitkälle iltapäivään, mikä olisi ennen kuulumatonta monessa slalomparatiisissa. 3,5 tunnin lumihommien jälkeen olin kypsä kuntosalille, jossa tein taas krossarivedot, nyt kokonaiset 60 minuuttia.
Lauantai 16.3.: Aurinkoa, fiilis loistava!

Conssina tunsin ikävää kipristelyä varpaissani, joka kylläkin loppui noin tunnin laskemisen jälkeen. Kahvitauolla otin monot kokonaan jalasta, eikä tuntoaistin palautuminen ollut lainkaan myönteinen fiilis. Amputaation suorittamiselta vältyttiin ja suuntasin vuokraamoon ynnä laskettelin seuraavat 2 tuntia yhtä numeroa isommilla lainamonoilla. Tämän jälkeen siirryin taas omilla monoillani ja skibussin avulla Pikku-Syötteen länsirinteille jotka olivat paitsi loistokunnossa ja kokolailla koskemattomat, myös auringonpaisteiset, koska ehtoon esillä isomman Syöteversion rinteet olivat menneet varjon puolelle. Nam.
Loputkin vuokrakamat palauttaneena hölkkäsin taas kuntosalille ja arvatkaapa teinkö krossaria 60 minuuttia? Tein.
Sunnuntai 17.3.: Kerta kiellon päälle.
Sunnuntaiaamu valkeni kirkkaana, mutta kehoni viesti erilaisten multimodaalisten sensoreiden avulla saneensa riittävästi urheilua kuluneelle viikolle. Pari tuntia oli kuintekin vielä Syötteen aurinkoista aamuhetkeä käytettävissä ja murtomaahiihdon lainavarusteetkin tarjolla. Melko hätäisen ja harkitsemattoman päätöksenteon suorittaneena olin lähdössä talvikauteni ensimmäiselle murtomaahiihtolenkille emäntäni Leenan seurassa. Vaikka Leena on maineikas ultramatkojen taivaltaja, olin valanut itseeni valheellista vauhdissapysymisen itsepetosta ja wannabeurheilijan yltiöpäistä kanttia.

Koko viikon urheilusaldo oli oikein tyydyttävä, vaikkei hiihtohissien ankkureilla istuskelu taida paljoa kuluttaakaan. Ainakin tuli ulkoiltua.
En voi lakata hämmästelemästä tuon jalon paikallisväestön ja lähituristien puheenpartta, johon kuuluu mm. konsonanttien geminoituminen (pit-tää, sop-pii). Sen sijaan sanojen assimilaation kohdalla puheen intonaatio on asettaa jo kaukoturistiparalle tukalia ymmärrysvaikeuksia, sillä sanan ensimmäinen ja viimeinen tavu on tapana nielaista kuulumattomiin (hyp-PÄÄ-KÖ-nä, lai-TAK-KO-na). Tänne pittää silti päästä uudelleen.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti